Διατροφή εγκύων

 

                                                                                Η εγκυμοσύνη είναι η πιο ιδιαίτερη περίοδος στην ζωή της γυναίκας μιας και κυοφορεί έναν δεύτερο , ταχέως αναπτυσσόμενο οργανισμό. Οι θρεπτικές τις ανάγκες, ο Μεταβολικός της Ρυθμός αυξάνονται κι απαιτούνται επιπλέον θερμίδες και θρεπτικά συστατικά για την κάλυψή τους.

 

Ακόμη και σε συνθήκες απόλυτης ασιτίας όπως κατά την διάρκεια των Παγκοσμίων Πολέμων και στις Αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής, οι γυναίκες γεννούσαν φυσιολογικά τα παιδιά τους. Αυτό εξηγεί το γεγονός ότι στην περίοδο της κυοφορίας το έμβρυο εκμεταλλεύεται τα θρεπτικά συστατικά από τον μητρικό οργανισμό προς όφελός του εις βάρος της μητέρας. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο ο οργανισμός που θέλει στήριξη κατά την κύηση δεν είναι το έμβρυο αλλά η μητέρα. Στήριξη αφενός μεν θερμιδική (ανάγκες της + ανάγκες εμβρύου) και στήριξη θρεπτική (θρεπτικά συστατικά μητέρας + εμβρύου) κι επιπλέον ανάγκες συμπληρωματικής χορήγησης Φυλλικού Οξέος για την πρόληψη του συνδρόμου της δισχιδούς ράχης στο έμβρυο, ασβεστίου ή σιδήρου αν απαιτείται και τέλος φαρμακευτικής αγωγής που λάμβανε ή λαμβάνει η μητέρα π.χ ινσουλίνη σε διαβήτη κύησης.
Όλα αυτά προϋποθέτουν μια ισορροπημένη διατροφή η οποία θα υποστηρίξει και τους δύο οργανισμούς (μητέρα + έμβρυο) και θα εγγυηθεί ένα υγιές νεογνό και μια μητέρα με το δυνατόν λιγότερα υπολειπόμενα κιλά λόγω κύησης.
Το πόσα κιλά πρέπει μπορεί να πάρει η μητέρα κατά την διάρκεια της κυοφορίας εξαρτάται από το αρχικό της βάρος (όταν έμεινε έγκυος), τον αριθμό και το φύλλο του εμβρύου (περισσότερα κιλά σε πολυδυμίες/αγόρι) και το ιστορικό της.
Αδρά μπορούμε να πούμε πως οι φυσιολογικού βάρους εγκυούσες μπορούν να πάρουν από 10-12 κιλά, οι ελλειποβαρείς 12-15κιλά και οι υπέρβαρες μέχρι 9 κιλά.
Η διατροφική παρακολούθηση κατά τον τοκετό διαφυλάσσει και την υγεία της μητέρας και το εμβρύου και πρέπει να λαμβάνει υπόψη της ότι οι ανάγκες διαφοροποιούνται ανά τρίμηνο κύησης λόγω του διαφορετικού συστήματος που αναπτύσσεται στο έμβρυο.
Επίσης οι εγκυούσες μητέρες και όσες προτίθενται να συλλάβουν οφείλουν να λάβουν υπόψη τους σύγχρονες επιστημονικές θεωρίες που υποστηρίζουν πως όταν η μητέρα στερείται κατά την κυοφορία το μωρό της αναπτύσσει πολύ την δυνατότητα αξιοποίησης όλων των θρεπτικών συστατικών που παίρνει από τον πλακούντα. Προγραμματίζεται λοιπόν να «βγει» σε ένα στερητικό περιβάλλον όπου το φαγητό θα είναι λίγο και πρέπει να το αξιοποιεί ολοκληρωτικά, το αντίθετο συμβαίνει σε μητέρες που δεν στερούνται κατά την κύηση, το μωρό τους «προγραμματίζεται » για έναν κόσμο αφθονίας άρα δεν χρειάζονται μεγάλες ικανότητες αξιοποίησης των προσλαμβανόμενων μητρικών θρεπτικών συστατικών. Όπως είναι αντιληπτό τα παιδιά των μανάδων που στερούνταν στην εγκυμοσύνη, εμφανίζουν διπλάσιες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα-παχύσαρκα κατά την ενήλικη ζωή ενώ αντίθετα κάτι τέτοιο δεν παρατηρείται στα παιδιά των οποίων η μανάδες δεν στερούνταν στην εγκυμοσύνη. James Neel. 1962. The Thrifty Genotype Theory.
Η επιστημονική έρευνα συνεχίζεται όμως η σύνδεση βάρους μητέρας κατά την κυοφορία και βάρους του νεογνού στον τοκετό και την μετέπειτα ζωή του συνδέεται ισχυρά.
Η διατροφή της εγκύου πρέπει να λαμβάνει υπόψη της όλα τα παραπάνω δεδομένα και να εγγυάται σωστή ανάπτυξη του εμβρύου αφενός και υποστήριξη μητρικού οργανισμού αφετέρου με πρόβλεψη μειωμένων παραπανίσιων κιλών μετά τον τοκετό.
Κατά την διάρκεια της κυοφορίας διενεργείται μόνο μέτρηση Μεταβολισμού αλλά όχι μέτρηση σύστασης σώματος.
Προσοχή η Ιατρική συμβουλή δεν πρέπει να υποσκελίζεται ποτέ από «συμβουλές τρίτων» που αφορούν την διατροφή σας ή την σύσταση για συμπληρώματα ιδίως κατά την περίοδο αυτή.
Στο γραφείο μας παρακολουθούμε εγκύους με ασφάλεια και μεγάλη επιτυχία στην διατήρηση του σωστού βάρους.

Επικοινωνία

Ευθύμιος Β. Γκότσης,DVM

Κλινικός Διαιτολόγος BSc, MSc

ΔΕΧΕΤΑΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

ΑΘΗΝΑ

ΜΕΣΟΓΕΙΩΝ 177 (Μετρό Κατεχάκη)

Φοίνικας - Φροντίδα Καρκινοπαθών

3ος όροφος

ΤΗΛ.:  2155600155 6974861596

ΣΠΑΡΤΗ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΣΠΑΡΤΗΣ

ΛΕΩΝΙΔΟΥ 70 , 3ος όροφος

ΤΗΛ.: 27310 72272

info@drgotsisdiet.gr